Włoska panna cotta z sosem malinowym

4.5 (158 ocen)

  • 20 min

Mleczny deser z dodatkiem wanilii i sosu malinowego. Doskonały na rodzinne uroczystości.

  • 20 min

Składniki:

  • 75ml mleka
    425ml śmietanki kremówki 30%
    50g drobnego cukru
    1 laska wanilii
    2 łyżeczki żelatyny
    400g mrożonych malin
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta Sosy

Włoska panna cotta z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko, kremówkę. Dodać cukier, nasionka wanilii, pozostałą laskę. Podgrzewać na małym ogniu, gdy mieszanka się zagotuje zdjąć z palnika i usunąć laskę wanilii.
  • 2. W 1/4 szklanki ciepłej wody rozpuścić żelatynę. Jeszcze ciepłą dodać do mieszanki. Wymieszać do dokładnego połączenia.
  • 3. Powoli wychładzać, mieszać od czasu do czasu aby ziarenka nie opadały na dno.
  • 4. Gdy mieszanka zacznie gęstnieć przelać do 4 naczyń i wstawić do lodówki na 4 godziny.
  • 5. 400g malin włożyć do rondla i gotować do znacznego odparowania wody. Następnie przelać przez sito w celu usunięcia pestek.
  • 6. Wychłodzony deser wyłożyć na tależyki i obok dodać sos malinowy.

Porady

Aby łatwo wyłożyć deser na kilka sekund zanużyć naczynie w kapieli wodnej. Wychładzając deser w indywidualnych naczyniach można od czasu do czasu mieszać aby nasionka wanilii nie opadały na dno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować