Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Chyba każdy z nas lubi i zna pizzę.. Na grubym bądź cienkim cieście.. Dziś lekka, włoska pizza z tuńczykiem i rukolą na cienkim cieście. Wzbogacona oliwkami i suszonymi pomidorami. Idealna na obiad, kolację, a nawet przystawkę :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na pizzę:
    ◦15 g świeżych drożdży
    ◦½ łyżeczki cukru
    ◦180 ml letniej wody
    ◦225 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania ciasta
    ◦szczypta soli
    ◦30 ml oleju + olej do posmarowania ciasta i miski

    Sos pomidorowy:
    ◦1 puszka pomidorów
    ◦1 cebula
    ◦3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦bazylia, oregano ewentualnie przyprawa do pizzy
    ◦1 łyżka oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    ◦190 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (puszka tuńczyka)
    ◦2 garście rukoli
    ◦6-7 suszonych pomidorów
    ◦1 garść oliwek
    ◦150 g tartego sera mozzarella do pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy Pizza

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą 1. Przygotowanie ciasta na pizzę:

    W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

    W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

    Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20cm).
  • Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą 2. Przygotowanie sosu pomidorowego:

    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.
  • Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą 3. Przygotowanie pizzy:

    Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, posypujemy serem i układamy dodatki poza rukolą.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez 15-20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”

    Na gorącą pizzę układamy rukolę i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować