"GNIAZDO WIELKANOCNE" WŁOSKI CHLEB WIELKANOCNY

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Tradycyjny chleb wielkanocny w formie gniazda z jajkiem, który jest symbolem życia. Przygotowuje się go głównie na południu Włoch . Pięknie prezentuje się na świątecznym stole, ale też wyśmmienicie smakuje. Bardzo długo zachowuje świeżość.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    50 g smalcu
    3 jajka
    25 g świeżych drożdży
    ¼ szki ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    5 g soli
    szczypta pieprzu (opcjonalnie) 
     
    dodatkowo:
    1 jajko do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Jajko

"gniazdo wielkanocne" włoski chleb wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonać zaczyn. W ¼ szklance ciepłej wody rozmieszać drożdże z cukrem i łyżką mąki Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Do mąki z mąka dodać sól, rozczyn, jajka i smalec (w temp.pokojowej). Wyrabiać przez ok. 10-15 minut.Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. 
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę. 
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat lekko obsypany mąką. Odłożyć troszkę ciasta (będzie potrzebne do przymocowania jajka). Pozostałe ciasto delikatnie wyrobić i uformować okrągły bochenek.
  • 4. Dużą blaszkę (najlepiej kwadratową, oryginalną z pieca) posmarować olejem lub wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć na niej uformowany wcześniej chlebek, zrobić wgłebienie na środku (można wsadzić szklankę) i pozostawić do wyrastania na ok. 2 godziny. Ciasto musi przynajmniej podwoić swoją objętość (w piecu już mało rośnie).
  • WŁOSKI CHLEB WIELKANOCNY - GNIAZDO WIELKANOCNE
5. Do wyrośniętego ciasta w środkowe wgłebienie włożyć jajko (dobrze umyte, surowe). Przymocować je do chleba za pomocą wałeczków (z odłożonego wcześniej ciasta) tworząć na jajku krzyżyk.5
  • 6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 1 godz.
    Buon appetito!!!

Porady

Z tej porcji można wykonać dwa 2 mniejsze chlebki, w tym przypadku potrzebne wam będą dodatkowo dwa surowe jajka nie jedno. Po paru dniach gdy chleb nie jest juz świeży Włosi moczą go w odrobinie wody, a następnie obkładają sałatka z pomidorów, bazylii i oliwy. Pycha!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować