Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny pachnący ziołami chlebek,upiekłam na kolację i bardzo nam smakował.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    ciepła woda (około 1 szklanka)
    2 łyżki oleju

    dodatkowo:
    10 dag dowolnego sera żółtego ( w plasterkach )
    suszona bazylia
    zioła prowansalskie
    papryka w proszku ostra lub słodka
    mąka do podsypania
    olej do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Przekąski

Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i pół szklanki ciepłej wody,przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
  • 2. Do mąki dodać łyżeczkę soli,olej i drożdże,zagnieść mięciutkie ciasto,w razie potrzeby dolać jeszcze ciepłej wody.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
  • 4. Jedną część wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,posmarowanej masłem.Na cieście ułożyć warstwę sera żółtego i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.Docisnąć brzegi ,żeby ser nie wypłynął podczas pieczenia.
  • 5. Ciasto posmarować olejem i posypać ziołami.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 6. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni ,do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować