Nie sądziłam, że seler naciowy po ugotowaniu lub uduszeniu może nadal zachować swoją konsystencję i jędrność a jednocześnie potrawie nadać specyficznego smaku.
Włoski gulasz z kurczaka z slerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka pokroić w dużą kostkę, posolić, popieprzyć i odstawić.
Seler naciowy również pokroić w większe kawałki, marchewkę w słupki, cebulę w piórka, fasolkę przelać zimną woda i odsączyć na sicie.
2.Cebulę podsmażyć, dodać marchew i seler, smażyć ok 5 minut, często mieszając.
Dodać piersi z kurczaka, pozostałe przyprawy i smażyć ok. 15 minut.
Po tym czasie zalać rosołem (może być z kostki), dodać przecier pomidorowy, fasolkę i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut.
Podawać z pieczywem.
Komentarze