Sos Pomidorowo-Paprykowy z Bazylią

4.93 (153 ocen)

Recepturę dostałam od sąsiadki, która przez 20 lat pracowała we Włoszech. Sos nadaje się do makaronu, klusek, mięs a nawet gołąbków.

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych podłużnych i mięsistych pomidorów
    5-6 dużych czerwonych papryk
    6 ząbków czosnku
    2 cebule
    10-15 listków bazylii
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki vegety
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyzeczka pieprzu
    2 kostki rosołowe
    4 łyżki octu
    4 łyżki oleju
    4 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

4.93 (153 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pomidorowo-paprykowy z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory, cebulę i papryki myjemy. Kroimy je w kostkę, najlepiej w drobną by szybko się ugotowały. Czosnek siekamy.
    Wszystkie składniki wrzucamy do garnka Gotujemy na dużym ogniu przez 30 minut mieszając co jakiś czas. Miksujemy ręcznym blenderem. Musimy pogotować jeszcze trochę, by woda odparowała a sos zrobił się gęstszy. Sos należy przelać przez sitko by pozbyć się skórek.
    Wlać sos do słoiczków i gotować 15 minut.

Porady

Przed wlaniem do słoików można ewentualnie doprawić ostrą papryką jeśli chcemy ostrzejszy, chociaż ten sos wydaje mi się dosyć słony i pikantny. Z podanego przepisu po pozbyciu się skórek wyszło 10 słoików po dżemie. Ten sos najlepiej zagęszczać śmietanką lub mąką ziemniaczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować