Włoski wieniec z nadzieniem

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit
  • 1 godz. 30 min

Przepis mam od znajomej. To doskonałe danie na kolację, które mężowi i synom bardzo zasmakowało.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    2 ząbki czosnku
    15 suszonych pomidorów w oleju
    3 łyżki zmiażdżonych orzechów włoskich
    łyżka koncentratu pomidorowego
    12 dag startej mozzarelli
    sól, pieprz

    Ciasto:
    50 dag mąki
    3,5 dag drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    10 ml oliwy
    po łyżeczce suszonej bazylii i oregano
    szczypta chili

    Oraz:
    łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Włoski wieniec z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże mieszamy z 1/2 szkl. ciepłej wody, łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy. Gdy podwoją objętość, dodajemy resztę składników i ok.
    1 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz: orzechy mieszamy z pokrojonym w plastry czosnkiem i resztą składników.
  • Włoski wieniec z nadzieniem 3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 40x30 cm. Rozsmarowujemy farsz, zostawiając 1-cm brzegi. Rolujemy wzdłuż dłuższego boku. Formujemy
    koło i układamy miejscem klejenia do spodu. Wierzch nacinamy w kilku miejscach. Delikatnie rozsuwamy nacięte fragmenty i lekko wywijamy
    krawędzie. Wieniec smarujemy mlekiem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.92 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Wieniec pizzowy

To może cię zainteresować