Włoski tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo bardzo smaczny :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    2 szklanki mąki
    2 szklanki wody
    25 dag tartego żółtego sera
    1 koncentrat pomidorowy (Madero z Biedronki)
    bazylia
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    1 łyżeczka cukru
    0,5 słoiczka wody (tego po koncentracie)
    2 łyżki oleju do sosu
    olej do smażenia naleśników

Włoski tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI
    Jajka, mąkę, wodę i szczyptę soli dokładnie razem wymieszać. Z powstałego ciasta usmażyć na rozgrzanym oleju naleśniki.
  • 2. SOS
    Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do koncentratu, wymieszać. Do tego dodać wodę, cukier i 2 łyżki oleju. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 3. Na blaszce wyłożyć pergamin. Na tym układać kolejno: naleśnik, przesmarować go sosem, posypać delikatnie bazylią i posypać żółtym serem. Przykryć kolejnym naleśnikiem, na to sos, bazylia i ser. Tak układać warstwy do wykorzystania produktów. Torcik włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut w 200 st C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy