Włoskie nocino

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tradycyjna włoska orzechówka aromatyczna wytrawna doskonale przydatna w razie rozstroju żołądka oczywiście w odpowiedniej ilości..

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 16 miękkich orzechów włoskich-zielonych
    1/4 litra spirytusu 90%
    1 szklanka źródlanej wody
    2 gałki muszkatołowe całe
    3 goździki
    25 dag cukru
    kawałek kory cynamonowej
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Włoskie nocino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie umyć -najlepsze są takie zebrane pomiędzy 15 lipca a 15 sierpnia więc teraz jest najlepsza pora na nastawienie tej nalewki. Następnie ponakłuwać wykałaczką ,ułożyć orzechy w gąsiorku.Dodać gałkę ,goździki,oraz kawałek kory cynamonowej.
    Przyrządzić syrop z 1 szklanki wody i cukru -wodę zagotować zostawić aby była lekko ciepła wsypać cukier i mieszać aż sie rozpuści -zalać orzechy letnim syropem,wlać spirytus zamknąć hermetycznie gąsiorek i ustawić w ciepłym miejscu na 2 miesiące.
  • 2. Po tym czasie nalewkę zlać filtrując ją przez bibułę filtarcyjną. Rozlać do czystych suchych butelek.Dobrze zakorkować .
    Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.
    Spożywamy ja raczej leczniczo w dolegliwościach żołądka- świetnie leczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować