Włoskie gniazda z mozarellą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron spaghetti gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem liscia laurowego all dente okolo 6 minut,odcedzam osączam na durszlaku.
2.Jajka wbijam do miski roztrzepuję trzepaczka ze śmietanką, doprawiam solą morską oraz pieprzem,papryką i gałką muszkatołową. czosnek obieram przeciskam przez praskę, cebulę ścieram na tarce jarzynowej dodaje do masy jajecznej.Mieszam wszystko razem.
3.Ugotowany makaron wkładam do miski wlewam około 2/3 sosu jajecznego,mieszam,nabieram widelcem i zawijam dookoła niego na gniazdka.
4.Układam na blasze wyłożonej pergaminem każde gniazdko obok siebie. Polewam łyżką resztę sosu na makaron układam po plastrze pokrojonego pomidora na wierzch daję po plasterku mozarelli. Na każdym gniazdku umieszczam po piórku masła i wkładam do nagrzanego piekrnika do 190*c i zapiekam około 15-20 minut .
5.Podaje od razu oprószone ziolami wloskimi z młynka do smaku i udekorowane świeżą bazylią.
Komentarze