Pierożki inaczej,z nadzieniem z mięsa,parmezanu i nutką białego wina
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
60 dag mąki pszennej
4 jajka
sól
1/2 -1 szklanki wody
Farsz:
15 dag mięsa wieprzowego np karczek
15 dag mięsa wołowego
15 dag piersi z kurczaka
200 ml bulionu rosołowego
2 jajka
1,5 sztuki cebuli
15 dag startego parmezanu
70 ml wina białego wytrawnego
2 łyżki masła
oregano do smaku
sól pieprz do smaku
Włoskie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę wbić jajka ,posolić szczyptę wlać tyle wody aby zrobić elastyczne ciasto,zagnieść odstawić.
2.Farsz: Wszystkie rodzaje surowego mięsa zmielić przez maszynkę obraną posiekaną drobno cebulkę zeszklić na maśle w rondelku dodać zmielone mięso oraz wino ,podlać bulionem rosołowym ,doprawić do smaku oregano i pieprzem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Zdjąć z ognia wbić jajka do mięsa dodać starty ser i wymieszać farsz. ciasto cienko wałkować nakładać farsz i wykrawać pierożki zlepić dokładnie brzegi ,gotować w dużej ilości osolonego wrzątku ,gdy pierożki wypłyną gotować jeszcze 2 minuty po czym odcedzić przelać zimną wodą .
3.Zrobić okrasę : Słoninkę pokroić w kostkę gdy się przetopi wrzucić cebulkę pokrojoną i udusić aż cebula się zrumieni.Taką okrasą polać gotowe pierożki na talerzu. Pycha!
Komentarze