Włoskie zdrowe spaghetti bolognesse - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę kroję w kosteczkę, a resztę warzyw w cieniutkie krótkie paseczki.
Cebulkę podsmażam chwileczkę na oliwie z oliwek po czym dodaje resztę warzyw.
2.Po chwili dodaje mięso mielone i na małym ogniu czekam aż zbrązowieje.
3.Kiedy mięso nabierze koloru brązowego wlewam do niego czerwone wino, które posypuje szczyptą cynamonu dzięki czemu sos będzie bardziej aromatyczny.
4.Następnie do sosu dodaje pomidory z puszki, pieprz, chili oraz świeże zioła, wszystko mieszam.
5.Sos przykrywam pokrywką i gotuje na małym ogniu aż zgęstnieje( ok. 2godziny)
6.Na koniec do sosu dodaje odrobinę startego sera i mieszam do jego rozpuszczenia.
Porady
Aby makaron był sprężysty i się nie skleił należy do gotującej się wody dodać troszkę oliwy.
Komentarze