Wspaniały jabłecznik

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem nauczycielką. W kuchni najbardziej lubię wypróbowywać nowości. Jedną z nich jest właśnie to ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    ● 1,5 szkl. mąki pszennej
    ● 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 9 łyżek oleju
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Poncz:
    1 szkl. soku jabłkowego
    ● 3 łyżki wódki

    Masa jabłkowa:
    80 dag jabłek
    ● 1,5 szkl. soku jabłkowego
    ● 8 dag cukru
    ● budyń waniliowy
    ● sok z 1 cytryny

    Masa twarogowa:
    25 dag twarogu
    ● 2 łyżki wódki
    ● 5 dag cukru
    ● 60 dag śmietany 36-proc.
    ● 2-3 op. śmietany Śnieżka
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wspaniały jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, wsypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka oraz mąki wymieszane z proszkiem i ponownie miksujemy. Wlewamy olej i mieszamy. Ciasto wlewamy do dużej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 °C. Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż, dolną część nasączamy ponczem.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do rondelka, wlewamy 1 szklankę soku jabłkowego i sok z cytryny. Wsypujemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy rozprowadzony w 1/2 szklanki soku budyń, zagotowujemy i odstawiamy na 10 minut. Jabłka wykładamy na nasączony
    biszkopt i studzimy.
  • 3. Twaróg mielimy, ucieramy z cukrem i wódką. 20 dag śmietany ubijamy z 1 Śnieżką, dodajemy do twarogu, mieszamy i wykładamy na masę jabłkową.
    Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy ponczem. Pozostałą śmietanę miksujemy ze Śnieżkami i rozsmarowujemy na cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować