Wspaniały jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy, wsypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka oraz mąki wymieszane z proszkiem i ponownie miksujemy. Wlewamy olej i mieszamy. Ciasto wlewamy do dużej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 °C. Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż, dolną część nasączamy ponczem.
2.Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do rondelka, wlewamy 1 szklankę soku jabłkowego i sok z cytryny. Wsypujemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy rozprowadzony w 1/2 szklanki soku budyń, zagotowujemy i odstawiamy na 10 minut. Jabłka wykładamy na nasączony
biszkopt i studzimy.
3.Twaróg mielimy, ucieramy z cukrem i wódką. 20 dag śmietany ubijamy z 1 Śnieżką, dodajemy do twarogu, mieszamy i wykładamy na masę jabłkową.
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy ponczem. Pozostałą śmietanę miksujemy ze Śnieżkami i rozsmarowujemy na cieście.
Komentarze