Wstążki naleśnikowe zapiekane z warzywami i rybą wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy z zewnętrznych łusek, papryki pozbawiamy gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa płuczemy, osuszamy i kroimy dość drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cukinię i cebulę, a kiedy zmiękną dodajemy papryki. Smażymy wszystko kilka minut, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i i szczyptą oregano.
2.Rybę obieramy ze skóry i ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy poprzecznie w plastry o szerokości ok. 1 cm. Rozwijamy.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy 1/3 naleśnikowych wstążek, następnie układamy połowę warzyw i połowę kawałków ryby, posypujemy 1 łyżką sera, powtarzamy układ warstw, przykrywamy pozostałymi wstążkami i posypujemy pozostałym serem.
4.Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Komentarze