Wstążki z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką, gotuję na zmianę z mamą. Przepis na wstążki z sosem pieczarkowym jest sprawdzony i szybki. Danie smakuje znakomicie.

Składniki:

  • 40 dag makaronu typu wstążki
    40 dag pieczarek
    łyżka masła
    1/2 szklanki śmietanki
    2 strąki czerwonej papryki
    mąka
    cebula
    kostka bulionowa
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wstążki z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Następnie kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  • Wstążki z sosem pieczarkowym 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wraz z pieczarkami podsmażamy na maśle ok. 5 minut. Solimy, oprószamy mąką i dusimy pod przykryciem.
  • 3. W szklance wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i podlewamy pieczarki z cebulą. Po około 15 minutach duszenia dodajemy pokrojone
    w paski papryki. Dusimy na małym ogniu kolejne 15 minut.
  • 4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 5. Do rondelka z pieczarkami i papryką wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z ciepłym makaronem.

Porady

● Makaron po przecedzeniu warto zahartować. Zapobiegniemy wtedy jego zmięknięciu, jeśli będzie trzeba podgrzać potrawę razem z sosem. ● Potrawę, po wyłożeniu na talerze, można posypać tartym żółtym serem i dla koloru udekorować świeżymi ziołami (bazylia, pietruszka).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron tagliatelle Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować