Wuzetka

4.49 (169 ocen)

  • 60 min

Słodkie ciasto, którego nazwa pochodzi od warszawskiej trasy W-Z lub po prostu skrót od "wypiek z kremem".

  • 60 min

Składniki:

  • (biszkopt)
    - 6 jaj,
    - 1 szklanka cukru,
    - 1 szklanka mąki,
    - 4-5 łyżek kakao,

    (bita śmietana)
    - 600ml zimnej śmietany kremówki,
    - 2-3 łyżki cukru pudru,

    + 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
    30-40g masła,
    marmolada lub dżem do posmarowania.
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao i przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 170 ºC przez 35-40 minut. Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat do wystudzenia. Po ostudzeniu przekroic na 2 równe części. Dolny blat posmarować marmoladą (można dodać 3 łyżki rumu).
    Zimną śmietanę kremórkę ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Śmietanę rozsmarować na przygotowanym biszkopcie z marmoladą (zostawić szklnkę śmietany do dekoracji). Przykryć śmietanę biszkoptem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając masła . Plewę wylać na górnym biszkopcie, wyrównać (rozgrzanym nożem w gorącej wodzie). Włożyć do lodówki, a na koniec udekorować kleksem bitej śmetany wyciśniętym z rękawa cukierniczego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować