ciasto marchewkowe z budyniami, owocami i marchewkową śmietaną

0 (0 ocen)

ciasto jest wybornie smaczne, budynie smakowe a śmietana marchewkowa jest przepyszna...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • CIASTO MARCHEWKOWE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, przyprawa korzenna 1 opakowanie, marchew 10 łyżek, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki..............

    BUDYNIE: budyń śmietankowy 1 opakowanie, gruszki 4 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, śliwki 10 sztuk..................

    ŚMIETANA MARCHEWKOWA: śmietana 30 % 330 ml/zimna, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 3 łyżki, marchew 4 łyżki/starta, kolorowa posypka - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto marchewkowe z budyniami, owocami i marchewkową śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka, cukier, przyprawę korzenną, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie grudkowata i taka ma być
  • etap 2. w rozdrabniaczu dobrze rozdrobnić obrane marchewki, użyłam 10 średnich sztuk, marchewki starczy do ciasta, do śmietany i jeszcze do surówki resztę dodałam
  • etap 3. do masy dodać czubate łyżki marchewki
  • etap 4. wsypać makę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość rzadkie ciasto
  • etap 5. tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia - wlać ciasto do formy, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, wyjąć papier z ciastem na kratkę i wystudzić dobrze, ciasto zimne przekroić na 3 placki
  • etap 6. BUDYNIE: gruszki pokrojone na kawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotowac z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy i wlać do gruszek mieszając do zagęszczenia, ciepły budyń wyłozyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto i nakryć trzecim plackiem, schować przykryte ciasto do lodówki lub na balkon na całą noc
  • etap 7. ŚMIETANA MARCHEWKOWA: zimną śmietanę 30% wlać do pojemnika, wsypać cukier puder, śmietan fix i ubijać na sztywno, gdy śmietana zacznie sztywnieć wsypać marchewkę i ubić do sztywności
  • etap 8. całą śmietanę rozsmarować na cieście, posypać kolorową posypką, schować przykryte w chłodne miejsce (u mnie balkon) lub do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować