Wyjątkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
Cały czas miksując dodajemy powoli żółtka.
Gdy konsystencja będzie gładka i pulchna dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
2.Blachę i miseczki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. I przelewamy do nich biszkopt pieczemy 30-40 minut w 180stopniach.
Upieczony i przestudzony biszkopt wyciągami z form przykrywami czystą ściereczką i zostawiamy na następny dzień.
Prostokątny i okrągłe biszkopty przekrawamy na pół. Prostokątny biszkopt wykrawamy na kształty ludzkiego ciała.
Składniki n płyn zmiękczający biszkopt mieszamy i delikatnie moczymy nim biszkopt.
3.Przygotowujemy kem do tortów zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przekładamy dolną część biszkoptu w kształcie ciała nakladamy na krem dżem przykrywamy to górą biszkopty którą również smarujemy kremem.
Tak samo postępujemy z okrągłymi biszkoptami.
Okrągłe biszkopty nakladamy na biszkopt-ciało, i mocujemy je dodatkowo wykałaczkami(by "piersi" nie rozjechały się na boki)
4.
Z masy cukrowej odkrawamy 1/3 i dodajemy do niej odrobinę żółtego i różowego barwnika ugniatamy do uzyskania jednolitego koloru. Rozwałkowujemy masę na grubośc około 3-4 mm , nawijamy delikatnie na wałek i nakładamy delikatnie i starannie na tort. Wyrównujemy masę na torcie.
5.
Z pozostałej białej masy cukrowej odrywamy kawałek i barwimy ją na niebiesko, i wykrawamy z niej biustonosz i nakładamy na piersi, wygładzamy. Wokół biustonosza tworzymy białe ramówki. Tort wstawiamy do lodówki niczym nie przykrytego.
Porady
Gdy masa cukrowa przykleja się warto posypać ją cukrem pudrem
Komentarze