Wykwintna zapiekanka z ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj mleko z wodą i wanilią, dodaj szczyptę soli.Do gotującego leka wrzuć ryż, zamieszaj , zmniejsz ogień i przykryj.Ryż gotuj do czasu wchłoniecia płynu.
Odstaw ryż z ognia i przestudź.
Zółtka utrzyj z cukrem do białości i wymieszaj z przestudzonym ryżem,
Przygotuj masę z jabłek: zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Duś starte jabłka w rondlu ok 15 minut ( bez dodawania wody), dodaj cynamon.
Po zdjęciu masy z ognia dodaj cukeir lub miód i dokładnie wymieszaj.Część ryżu( do 1/2 ilości) umieść w formie do zapiekania. Dodaj masę jabłeczną
Przykryj pozostałym ryżem . Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 170 stopni pieca i zapiekaj 30-40 minut.
Porady
Zapiekanka smakuje najlepiej w dniu przygotowania, lekko ciepła.
Ryż i masę jabłeczną można podzielić na więcej części , uzyskując taki " przekładaniec", jednak pierwszą i ostatnią warstwą powinien być ryż
Komentarze