Wykwintne ciasto Cappuccino

4.49 (197 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto w wersji podstawowej składa się z biszkoptów, masy i galaretki. Ja jednak dzisiaj zrobiłam wersję bardziej wykwintną. Wspaniałe ciasto, słodkie, pyszne…idealne na zbliżające się urodziny, dodatkowym jego atutem jest wygląd :) Polecam na specjalne okazje !!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt (na brytfankę 25 / 40 cm, po opieczeniu biszkopt należy przekroić wzdłuż na 2 części):

    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Składniki na masę cappuccino:

    5 żółtek
    1 szkl. cukru pudru
    kostka masła
    200g mleka w proszku
    4 waniliowe serki homogenizowane
    2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. wrzątku
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku

    Składniki na polewę:

    1 kostka masła
    1/3 szkl. mleka
    1 cukier waniliowy
    1 szkl. cukru
    1 i 3/4 szkl. mleka w proszku
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:

    słoiczek drylowanych wiśni/konfitur śliwkowych
    1 opakowanie bezów
    1,5 opakowania biszkoptów okrągłych
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wykwintne ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: białka ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać stopiono cukier i żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i nadal ubijać na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Pod koniec ubijania dodać kakao. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 min. w temp. 180st. Po wystudzeniu biszkopt podzielić na 2 części.
  • 2. Przygotowujemy masę cappuccino: żółtka z cukrem ubijamy na parze do momentu aż zrobi się puszysta piana, odkładamy ją do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło i dodajemy wystudzoną pianę z żółtek i cukru. Wszystko łączymy za pomocą miksera na wysokich obrotach. Kiedy składniki się połączą dodajemy na przemian po łyżce serka homogenizowanego i mleka w proszku. Następnie dodajemy wystudzoną kawę, a na koniec wystudzoną żelatynę. Mieszamy chwilę do połączenia składników.
  • 3. Przygotowujemy polewę: masło, mleko, cukier waniliowy i cukier rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku. Kiedy wszystko się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania się dodajemy mleko w proszku intensywnie mieszając. Po chwili zdejmujemy z ognia i miksujemy, by pozbyć się wszelkich grudek. Połowę odlewamy i dodajemy kakao, miksujemy.
  • 4. Układamy pierwszy biszkopt, na niego wiśnie lub powidła śliwkowe i wykładamy cienką warstwę masy cappuccino. Na niej układamy bezy i zakrywamy je masą cappuccino. Kładziemy drugi biszkopt i wylewamy resztę masy cappuccino (nawet jeśli wydaje się zbyt rzadka, to zgęstnieje w lodówce). Na wierzch wykładamy biszkopty zakładając jeden na drugi i polewamy na przemian polewą białą i czarną. Schładzamy ciasto najlepiej przez całą noc przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować