Przygotować skorupki jajek z dużym otworem. Wycinamy delikatnie nożyczkami. Skorupki wypłukać i wysuszyć.Jajeczka na deser wypełnimy musem cytrynowym i kakaowym
Łatwy
Składniki:
MUS CYTRYNOWY I KAWOWY:
- białka jajek: 4 sztuki
- cukier: 6 łyżek
- sok z cytyrny: 1 sztuka
- żelatyna spożywcza: 1 łyżeczka
- masło: 10 dekagramów
- kakao: 3 łyżki
- cukier puder: 1 łyżka
- jajka: 3 sztuki
Wykwintne jajeczka na deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus cytrynowy:
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody aby napęczniała.
Z białek i cukru ubić pianę, dolewając sok cytrynowy i na końcu żelatynę.
Gotowy musem wypełnić skorupki i wstawić do lodówki. Ozdobić skórką cytrynową.
2.Mus kakaowy:
Masło roztopić w łaźni wodnej.
Dodać kakao wymieszane z cukrem. Przestudzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka kolejno dodawać do masy kakaowej.
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i wmieszać do masy.
Skorupki wypełnić masą i wstawić do lodówki.
Jeżeli mamy ochotę, to możemy mus "wzmocnić" łyżką spirytusu.
Komentarze