Wykwintne ślimaczki z polędwicy wołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę rozcinamy wzdłuż nożem,ale nie do końca. Przykrywamy folią i rozbijamy,aż utworzy się jeden płat mięsa. Posypujemy pierzem z obu stron.
2.Pancettę podsmażamy, aż zrobi się chrupiąca. Przekładamy ją na talerz.
3.Na patelni podsmażamy grzyby, po chwili dodajemy do nich masło. Podlewamy połową porto, dodajemy posiekane zioła, sól, pieprz i pancettę.
4.Polędwicę z jednej strony smarujemy cienką warstwą masła. Smarujemy przestudzonym farszem Ścisło zwijamy i owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy polędwica się schłodzi, będzie nam łatwiej ją pokroić.
5.Schłodzoną polędwicę kroimy ostrożnie na kawałki, możemy pospinać wykałaczką by się nie rozpadły. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy pokrojonym selerem naciowym i papryką. Podlewamy resztą porto. Na każdego ślimaczka kładziemy kawałek masła. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni C około 30- 40 minut w zależności jak bardzo wypieczone mięso lubimy.
Komentarze