wykwintne ślimaczki z polędwicy wołowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe danie, które zadowoli każde nawet najbardziej wybredne podniebienie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 plasterków posiekanej pancetty
    3 łyżki oliwy z oliwek
    ok. 3 kg polędwicy wołowej bez kości
    Sól i pieprz
    4 łyżki masła
    1 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki świeżych liści tymianku
    20 dag grzybów shiitake i brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
    kieliszek Tawny porto lub rubin
    2 kawałki selera naciowego
    połowa słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wykwintne ślimaczki z polędwicy wołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę rozcinamy wzdłuż nożem,ale nie do końca. Przykrywamy folią i rozbijamy,aż utworzy się jeden płat mięsa. Posypujemy pierzem z obu stron.
  • 2. Pancettę podsmażamy, aż zrobi się chrupiąca. Przekładamy ją na talerz.
  • 3. Na patelni podsmażamy grzyby, po chwili dodajemy do nich masło. Podlewamy połową porto, dodajemy posiekane zioła, sól, pieprz i pancettę.
  • 4. Polędwicę z jednej strony smarujemy cienką warstwą masła. Smarujemy przestudzonym farszem Ścisło zwijamy i owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy polędwica się schłodzi, będzie nam łatwiej ją pokroić.
  • 5. Schłodzoną polędwicę kroimy ostrożnie na kawałki, możemy pospinać wykałaczką by się nie rozpadły. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy pokrojonym selerem naciowym i papryką. Podlewamy resztą porto. Na każdego ślimaczka kładziemy kawałek masła. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni C około 30- 40 minut w zależności jak bardzo wypieczone mięso lubimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować