Placek z jabłkami zawsze się sprawdza. Jest rześki, nie za słodki, wprost idealny.
Składniki:
60 dag mąki
30 dag cukru
50 g płatków migdałowych
30 dag zimnego masła
10 dag twarogu
2 budynie waniliowe (na 1/2 l mleka)
1 1/2 kg jabłek
sok z 1 cytryny + 3 łyżki
450 ml soku jabłkowego
3 łyżki suchej galaretki jabłkowej lub agrestowej
3-4 łyżki bułki tartej
aromat rumowy
3 jajka
15 dag cukru pudru
Wykwintny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z mąki, 20 dag cukru, pokrojonego na kawałki masła, serka i 2 jajek zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Włożyć do rondla, polać sokiem z cytryny. Dodać 350 ml soku, galaretkę, 10 dag cukru i aromat. Zagotować. Przykryć i gotować jeszcze ok. 5 min. Budyń wymieszać z pozostałym sokiem, dodać do jabłek, wymieszać i gotować ok 1 min. Lekko przestudzić.
2.Blachę posmarować tłuszczem. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do formy, posypać bułką tartą. Na wierzch wyłożyć jabłka. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch lekko nakłuć widelcem
3.Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 35-40 min w 200 st. C (termoobieg 175 st. C). Ostudzić.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni, ostudzić. Cukier puder wymieszać z 3-4 łyżkami soku z cytryny, wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze