Wykwintny truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i wystudzić. Oddzielić białka od żółtek.
2.Białko ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Nie przerywając miksowania, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać rozpuszczone masło. Zmiksować do połączenia się składników.
3.Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C przez 15-20 minut (do tzw."suchego patyczka).
4.Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika, biszkopt przełożyć (razem z papierem) do keksówki i delikatnie docisnąć brzegi. Wystudzić.
5. W między czasie przygotować masę truskawkową.
Połowę truskawek zmiksować w blenderze.
Obie galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Dodać mus z truskawek. Odstawić do lekkiego stężenia (jest to bardzo ważne, ponieważ inaczej galaretka nam wsiąknie w biszkopt!).
Pozostałe truskawki ułożyć na biszkopcie i zalać tężejącym musem z truskawek.
Odstawić do lodówki na min. 2-3 godziny
Porady
Przed podaniem ciasto wyłożyć na talerz i oderwać z wierzchu papier. Oprószyć cukrem pudrem lub polać delikatnie polewą.
Komentarze