Wyluzowany kurczak

4.51 (198 ocen)

Luzowany kurczak czyli kurczak pozbawiony kości. Nadziany pieczarkowym farszem zachwyci każdego.

Składniki:

  • 1 kurczak ok 1.5 kg
    Marynata:
    pół szklanki oleju
    przyprawy: curry, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, przyprawa do kurczaka, 1 łyżka musztardy, maggi
    Farsz:
    150g pieczarek
    5-6 papryk marynowanych
    ok 10 dag sera żółtego ( plasterki lub starty)
    masło
    przyprawy: pieprz, sól, zioła wg uznania,
    2 ząbki czosnku
    Dodatkowo: sznurek
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Wyluzowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Luzować kurczaka wg instrukcji np : https://www.youtube.com/watch?v=Z_F5hvCeveo
  • Wyluzowany kurczak 2. Z podanych składników przygotować marynatę, którą dokładnie obtaczamy całego kurczaka. Mięso odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
  • Wyluzowany kurczak 3. Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku.
  • Wyluzowany kurczak 4. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka napychamy farszem oraz żółtym serem. Za pomocą sznurka związujemy go tak aby farsz nie wypływał na zewnątrz.
  • Wyluzowany kurczak 5. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st przez ok 1,5 godziny ( w zależności od wagi kurczaka). Pieczemy z funkcją termoobiegu.
    Wyluzowany kurczak idealnie sprawdza się na obiad, ale także doskonale smakuje na zimno. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować