Wyprazany Ser - slowacki przysmak - smażony ser

4.96 (156 ocen)

  • 30 min

Tradycyjna potrawa slowacka -moja ulubiona a tak rzadko spotykana w polsce. Ser podajemy z frytkami lub ziemniaczkami, syrowka i sosem tatarskim.

  • 30 min

Składniki:

  • plastry sera o grubosci 1,5-2cm
    ser najlepiej twarde - Gouda, Podlaski i Edamski.
    Jajko
    mleko
    maka
    bulka tarta

    podawac z ftykrami , lub ziemniaczkami sosem tatarskim
Wystaw ocenę:

4.96 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Wyprazany ser - slowacki przysmak - smażony ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko roztrzepac z odrobina mleka (ok 50 ml na 1 jajko),
  • 2. panierujemy ser:
    najpierw w mace potem jajko i bylka tarta, znow jajko i bylka tarta.
    Pamientajmy ze panierka musi byc dokladnie wykonana. rowniez boki plastra sera musza byc grubo panierowane.
    Podwojna panierka zapobiega rozlaniu sera podczas smażenia.
  • 3. Tak opanierowany plaster smażymy na glebokim mocno rozgrzanym oleju
    "na zloto"

    Swietnie nadaje sie do tego frytkownica.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować