Ten przepis jest wyjątkowy, jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakowała ta potrawa.
60 min
Składniki:
1 makaron rurki
mięso mielone ok 0,5 kg
1 czerstwa bułka
1 cebula
2 duże marchewki
2 pietruszki
1 por duży
śmietanka 30%
troszkę wywaru z około 0,5 kostki rosołowej
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
papryka w proszku
sól
Wyśmienity makaron z kulkami mięsnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w wodzie z solą.
2.Bułkę namoczyć, wysączyć, zmieszać z mielonym mięsem oraz cebulą drobno pokrojoną. Wszystko wymieszać i uformować z tego małe kuleczki, następnie usmażyć je na oleju. Wyjąć do innego pojemnika.
3.Marchew, pietruszkę i por pokroić w drobne paski lub zetrzeć na tarce i usmażyć na oleju. Dołożyć do mięsnych kulek. Na ten sam olej dodać 2 łyżki mąki, podsmażyć. Wlać wywar z kostki i śmietankę. Sos dodać do makaronu i warzyw. Całość przez chwilę gotować na ogniu i dokładnie wymieszać.
Komentarze