Wyśmienity schab długo-dojrzewający

4.5 (146 ocen)

  • 333 godz. 20 min

Schab długo-dojrzewający to wyśmienita i zdrowa wędlina, którą możemy przyrządzić w nieskomplikowany sposób. Inspiracją tego dania są wędliny z Hiszpanii, które dostawałem w prezencie od swojego przyjaciela, który mieszka w tym kraju.

  • 333 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg schabu
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki soli kamiennej
    czosnek
    pieprz
    majeranek
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wyśmienity schab długo-dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, usuwamy niepotrzebny tłuszcz i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Macerowanie w cukrze. 2. Mięso wkładamy do dość głębokiego naczynia (będzie puszczał wodę) i macerujemy go 0,5 szklanką cukru.
    Wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  • 3. Wyjmujemy z lodówki, myjemy mięso, osuszamy i macerujemy w 0,5 szklanki soli kamiennej. Ponownie wkładamy na 36 godzin do lodówki.
  • 4. Następnie znów myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami: czosnkiem granulowanym, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Ponownie wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  • Schab dojrzewający w pomieszczeniu. 5. Po tym czasie wyjmujemy schab i wkładamy go do kawałka rajstopy. Związujemy mocno i zawieszamy w przewiewnym pomieszczeniu. Zostawiamy schab w takiej postaci na około 10 dni.
  • Schab gotowy do jedzenia. 6. Po 7-10 dniach schab wyjmujemy i wkładamy na 2-3 dni do lodówki.
    W tym momencie jest gotowy.
    Smacznego!

Porady

W przypadku przypraw możemy eksperymentować. Dodać więcej soli, czosnku, czy ziół w zależności od preferencji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować