Wyśmienity sero-makowiec z bezą

4.5 (195 ocen)

Lubię eksperymentować w kuchni, a to ciasto to jeden z efektów mich kombinacji, który bardzo posmakował mojej rodzinie.

Składniki:

  • * 20dag margaryny * 14 jaj
    * 2 łyżki bułki tartej * 50dag mąki
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szkl. oleju
    * 950g gotowej masy makowej * 1 ¾ szkl. cukru
    * 2 budynie czekoladowe z cukrem * budyń śmietankowy z cukrem
    *1kg twarogu zmielonego (półtłusty) * 1,5 l. mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wyśmienity sero-makowiec z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyśmienity sero-makowiec z bezą 1. PRZYGOTOWANIE
    1. Ciasto kruche
    50 dag mąki, 20 dag margaryny, 20 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i jedno jajko łączymy ze sobą i wyrabiamy kruszonkę. Gotowe ciasto rozsypujemy na wyłożoną papierem formę o wym. 36x25cm.
    2. Masa makowa
    Od 5 jaj oddzielić żółtka, a następnie je utrzeć na puch, dodać gotową masę makową i 2 łyżki bułki tartej- wymieszać. Na koniec ubić pianę z pozostałych 5 białek i dodać do masy. Całość wymieszać i przelać na kruszonkę.
    3. 2 budynie czek. zagotować w 1l. mleka i ciepły, ale nie gorący wylać na masę makową.
    4. Masa serowa
    6 żółtek i 2 białka zmiksować z ½ szkl. cukru, następnie dodać twaróg i budyń śmietankowy (wsypać) cały czas mieszając. Na koniec wlać 2 niepełne szkl. mleka i ½ szkl. oleju. Wszystko powoli mieszamy. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Całość wylewamy na budyń. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180’C na 45 min.
    5. Białko (6szt.) ubijamy z ½ szkl. cukru i wykładamy na podpieczone sernik i wstawiamy do piekarnika na góra 15 minut.

Porady

Można zmieniać kolejność warstw, dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować