Wyśmienity sos cygański to doskonały dodatek do spaghetii, różnych makaranów, zapiekanek, pizzy czy potraw z ryżu. Zimą przypominać nam będzie o zapachu lata. Polecam :)
1 godz. 20 min
Składniki:
1,5 kg pomidorów
4 sztuki papryki czerwonej
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka vegety/kucharka
1 łyżka octu
2 łyżku cukru
1 łyżeczka majeranku
1.Pomidory należy sparzyć w gorącej wodzie. Następnie należy je obrać ze skórki. Paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do garnka, dodać przyprawy do smaku i gotować na małym ogniu ok 40 minut. Następnie po wystygnięciu sosu, przelać go do słoiczków i pasteryzować ok 15 minut.
Komentarze