Tarta z kurczakiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jest to pyszna, tania i przede wszystkim szybka potrawa, którą można zrobić, o każdej porze jaki i dla niezapowiedzianych gości ze składników jakie mamy w domu, bez robienia zakupów.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1,5 szklanki mąki
    - pół margaryny
    - 1 jajko
    - Szczypta soli
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    - 2 filety z kurczaka
    - 0,5 kg pieczarek
    - 2 większe cebule
    - kukurydza
    - 0,40 dag sera żółtego w całości
    - ketchup
    - olej
    - przyprawa do mięsa (np. gyros)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy, następnie wstawiamy do lodówki.
  • 2. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, dodajemy szczyptę soli i całość gotujemy. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na oleju. Cebule kroimy w półksiężyce i zalewamy wrzątkiem. Po ok. 10 min cebule odcedzamy. Ser żółty ścieramy.
  • 3. Ciasto wyciągamy z lodowki, wykładamy na blachę do tarty. Jest to kruche ciasto więc nakłówamy całość widelcem. Pieczemy 12 min w 180 * C. Następnie wyciągamy, smarujemy ciasto ketchupem, układamy mięso, pieczarki, cebulę, kukurydzę i wkładamy na 10 min. Na koniec posypujemy żółtym serem i pieczemy jeszcze przez 10 mn.

Porady

Margaryna dodawana do ciasta powinna być wcześniej roztopiona. Można dodać inne składniki wedle uznania, np. groszek, salami, itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować