naleśniki ze szpinakiem, tuńczykiem i żółtym serem

4.49 (184 ocen)

Naleśniki są pyszne i bardzo oryginalne w smaku. Łatwo się je przyrządza, bardzo często goszczą na moim stole:)

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe (porcja na ok. 8 sztuk):
    - 3 szklanki mleka
    - 3 szklanki wody
    - trochę wody mineralnej
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - szczypta soli
    - 2 jajka


    Farsz:
    -500 g szpinaku, najlepiej świeżego ( możemy użyć także mrożonego)
    -1 łyżka masła
    -1 puszka tuńczyka w oleju
    -2 łyżki śmietany 18%
    -3-4 ząbki czosnku
    -sól, pieprz
    -16 plasterków żółtego sera
    -trochę startego parmezanu

Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem, tuńczykiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto naleśnikowe:
    Jajka ubić z odrobiną soli. Następnie dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać ciasto na gładką masę ( możemy użyć do tego stojącego blendera). Smażyć naleśniki lekko natłuszczając patelnię.
    farsz:
    Masło roztopić na patelni i wrzucić posiekany czosnek. Gdy lekko się podsmaży, wrzucić drobno posiekany szpinak i poddusić często mieszając, aż odparuje woda. Następnie dodać 2 łyżki śmietany i całość jeszcze przez chwilę mieszać. Dodać tuńczyka i doprawić solą i pieprzem. Pozostawić 2-3 min. na ogniu często mieszając.



    Na każdy placek naleśnikowy nałożyć 2 plasterki żółtego sera, posmarować farszem i zwinąć w rulony.
    Następnie podgrzewać rulony naleśnikowe przez chwilę z obu stron na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy obrócimy naleśnik na 2 stronę posypujemy startym parmezanem i czekamy aż się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować