Wytrawne babeczki z porem i pieczarkami

4.48 (190 ocen)

Kruche babeczki w wersji wytrawnej, z masą z porem i pieczarkami wymieszane z sosem z serka topionego. Na jeden kęs, na różne przyjęcia, na święta, na wszelkie okazje.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200 g mąki orkiszowej razowej
    100 g mąki krupczatki
    200 g masła
    2 żółtka
    3-4 łyżki zimnej wody
    1 łyżeczka soli

    Nadzienie:
    1 por, tylko biała część
    400 g pieczarek
    1 duża cebula
    3 łyżki majonezu
    200 g serka topionego śmietankowego
    1 łyżka ostrej musztardy
    sól, pieprz
    szczypior do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Wytrawne babeczki z porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto (oprócz wody) wyrobić razem, dolać tylko tyle wody, by ciasto zbiło się w całość. Foremki o średnicy 6,5 cm wysmaruj odrobiną masła. Ciasto rozwałkuj dosyć cienko, wykrawaj odpowiednio duże kółka, wykładaj foremki, boki również. Ponakłuwaj spody foremek i wstaw je do lodówki na 30 minut.
  • 2. Nadzienie: cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Przesmaż cebulę, dorzuć pieczarki, usmaż razem. Ostudź. W misce rozetrzyj serek z majonezem i musztardą. Pora pokrój w cienkie pół talarki. Wymieszaj pieczarki, pora z kremowym sosem, posmakuj i ew. dopraw solą i pieprzem.
  • 3. Piekarnik nagrzej do 180 st. C (termoobieg). Babeczki piecz ok. 10-15 minut. Ostudź. Dopiero do zimnych nakładaj farsz, i najlepiej nie robić tego zbyt wcześnie, bo mogą za bardzo namięknąć, a powinny pozostać kruche. Gotowe posyp siekanym szczypiorem.

Porady

Z podanych proporcji otrzymałam 27 babeczek, ale z powodu braku tylu foremek, babeczki piekłam etapami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować