Jest to wypiek niebanalny, umożliwiający piekarzowi wykazanie się inwencją twórczą. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba być osobą doświadczoną w pieczeniu, aby wyczarować te pyszności.
Składniki:
Składniki:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g mąki pszennej chlebowej
15 g świeżych drożdży
200 ml wody
50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Na wierzch bułek, dowolne wytrawne dodatki, ja użyłam następujących kombinacji składników:
gruszka, ser pleśniowy, tymianek
czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano
czerwona cebula, mak
Dodatkowo do posmarowania bułek :
Olej lub 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wytrawne drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników.
Następnie stopniowo dodać mąkę.
Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na 6-8 części, uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
Kulki spłaszczyć dłonią, formując placuszki.
Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wytrawne dodatki.
Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Przed pieczeniem posmarować olejem lub roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem. Bułeczki piecze się 20-30 minut w 200ºC.
Komentarze