Wytrawne placuszki owsiane z marchewką

4.5 (192 ocen)

  • 30 min

Zdrowe, syte, polecam na śniadanie.

  • 30 min

Składniki:

  • mała marchewka
    pół cebuli
    1 łyżka oleju
    2 łyżki płatków owsianych
    4 łyżki maślanki naturalnej
    1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej
    1 małe jajko
    garść żurawiny (suszona)
    sól do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wytrawne placuszki owsiane z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę oczyścić, opłukać, zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Na oleju podsmażyć cebulę, dodać marchewkę, poddusić chwilę aż marchewka zmięknie. Wystudzić.
    Płatki zalać maślanką, odstawić na 10 minut.
    Dodać marchewkę, jajko, mąkę, posolić do smaku i dołożyć żurawinę, dokładnie wymieszać.
  • 2. Smażyć małe placuszki na niewielkiej ilości oleju, na złoty kolor.
    Do placków pasuje keczup lub inny ostry sos.

Porady

Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować