WYTRAWNE ROGALIKI Z PIECZARKAMI

4.5 (142 ocen)

pomysł na drugie śniadanie, doskonały dodatek do czerwonego barszczu lub szybki posiłek na piknik

Składniki:

  • CIASTO:
    ½ szkl. kwaśnej śmietany,
    20 g świeżych drożdży,
    2 szkl. mąki,
    1 jajko,
    ½ kostki masła,
    ½ łyżeczki soli,
    3 łyżki mleka,
    majeranek
    FARSZ PIECZARKOWY:
    30 dag pieczarek,
    2 cebule,
    sól, pieprz
    Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy do miękkości.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Wytrawne rogaliki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy dołek, wlewamy śmietanę z drożdżamy, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto, chowamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz.
  • 2. Farsz:Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy do miękkości.
  • ciasto 3. Wykonanie rogalików:
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy okrąg, kroimy na 8 kawałków, na szerszym końcu kładziemy farsz, zawijamy w rogalika, smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem. Robimy tak z resztą ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować