WYTRAWNY TORT Z WOŁOWINĄ, BROKUŁEM I JAJKIEM

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest to ciasto kruche, przekładane masą z wołowiny i drobiu oraz brokułem z jajkiem i majonezem. Jeśli chodzi o smak to połączenie idealne. Tort ma przejścia w barwach, dzięki czemu po ukrojeniu prezentuje się bardzo oryginalnie i efektownie.

Składniki:

  • Ciasto:


    mąka 300 g.
    zimne masło 125 g.
    sól 1 łyżeczka
    jajko 1 szt.
    żółtko 2 szt.
    woda 2 łyżki
    śmietana kwaśna 1 łyżka
    Farsz I:

    mięso mielone wołowe 200 g.
    mięso mielone drobiowe 200 g.
    cebula 1 szt.
    oliwa z oliwek 2 łyżki
    pomidory z zalewy 5-6 szt.
    sól 1 łyżeczka
    pieprz 1/3 łyżeczki
    papryka słodka mielona 1 łyżka
    papryka wędzona mielona 1 łyżeczka
    jajko 1 szt.
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    Farsz II:

    brokuł 250 g.
    jaja ugotowane na twardo 5 szt.
    majonez 3 łyżki
    sól i pieprz do smaku
    jajko 1 szt.
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    Dodatkowo:

    ser mozzarella 2 kuli ( 250 g. )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne Jajko Majonez

Wytrawny tort z wołowiną, brokułem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło pokroić w kostkę. Wymieszać ze wszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
  • 2. Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą na 5 minut. Przelać zimną wodą. Nożyczkami posiekać różyczki na jeszcze mniejsze cząstki. Dodać pokrojone w kostkę jaja, wbić jajko surowe, dodać mąkę, sól i pieprz do smaku oraz majonez. Wymieszać.
  • 4. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt naszej tortownicy ( 24-26 cm. ). Tortownicę wyłożyć pergaminem. Podziurkowany spód ciasta piec w piekarniku ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Wyłożyć farszem I, następnie farszem II. Przykryć drugą częścią ciasta ( podziurkowaną lub startą na tartce o grubych oczkach ). Piec 50 min w 170 stopniach. Jeżeli zacznie zbyt szybko wierzch przypiekać się zmniejszyć stopnie do 160. Po tym czasie wyciągnąć i obłożyć tort pokrojoną w plastry mozzarellą. Wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 min., aż wierzch zarumieni się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Brokuły Jajka Mięso Sery Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować