Wytrawny placek z ricottą grilowaną cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słony placek z ricottą i cukinią.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 2 szklanki
    - woda mineralna gazowana: 150 mililitrów
    - oliwy z oliwek: 5 łyżek
    - ricotta: 250 gramów
    - cukinia zielona średnia: 2 sztuki
    - oregano: 1 łyżeczka
    - biała cebula włoska: 1 sztuka
    - pieprz sól: 0.5 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wytrawny placek z ricottą grilowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wytrawny placek z ricottą i grillowaną cukinią 1. Z mąki oliwy i wody zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń w folię włóż do lodówki na krótką chwilę. Rocottę przełóż do miski , dodaj jajko, oregano sól i pieprz. Wymieszaj. Cukinię pokrój w zgrabne paseczki - zgrilluj. Cebulę pokrój w piórka - zgriluj. Rozwałkuj ciasto na ok 32 cm średnicy . Na środku rozłóż nadzienie i zawiń brzegi formując zakładki. Wstaw do piekarnika na grzanego na 190 -200 stopni i piecz ok 60 minut aż placek będzie rumiany. W połowie pieczenia połóż na wierzchu paski grillowanej cukinii (ja zrobiłam kratkę ) i cebule. Piecz dalej. Można polać octem balsamicznym jeśli lubisz. UWAGA: jeśli rocotta jest dla ciebie mdła, dodaj pół na pół fety z ricottą. Następny mój placek będzie miała dodatek w postaci gałki muszkatołowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować