Wytrawny placek z ricottą grilowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki oliwy i wody zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń w folię włóż do lodówki na krótką chwilę. Rocottę przełóż do miski , dodaj jajko, oregano sól i pieprz. Wymieszaj. Cukinię pokrój w zgrabne paseczki - zgrilluj. Cebulę pokrój w piórka - zgriluj. Rozwałkuj ciasto na ok 32 cm średnicy . Na środku rozłóż nadzienie i zawiń brzegi formując zakładki. Wstaw do piekarnika na grzanego na 190 -200 stopni i piecz ok 60 minut aż placek będzie rumiany. W połowie pieczenia połóż na wierzchu paski grillowanej cukinii (ja zrobiłam kratkę ) i cebule. Piecz dalej. Można polać octem balsamicznym jeśli lubisz. UWAGA: jeśli rocotta jest dla ciebie mdła, dodaj pół na pół fety z ricottą. Następny mój placek będzie miała dodatek w postaci gałki muszkatołowej.
Komentarze