Wytrawny sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś proponuję coś dla miłośników ryb... wytrawny sernik na zimno. Dla tych jednak, którzy za rybami nie przepadają, proponuję wariant z pominięciem tego składnika.Takie danie będzie ciekawą propozycją obiadowo- kolacyjną, która wszystkich pozytywnie (mam nadzieję) zaskoczy.

  • 60 min

Składniki:

  • Na spód:
    · krakersy - 360 g
    · masło -200 g (w temp. pokojowej, albo roztopione)

    · 50g żelatyny
    · 2 szklanki gorącej wody

    Masa makrelowa:
    · ser twarogowy zmielony- 450 g
    · wędzona makrela- tuszka
    · 8 suszonych pomidorów z oliwy
    · sól do smaku
    Masa pietruszkowa:
    · ser twarogowy zmielony- 450 g
    · pęczek pietruszki
    · sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wytrawny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na spód:
    · krakersy - 360 g
    · masło -200 g (w temp. pokojowej, albo roztopione)

    Całość dobrze ze sobą miksujemy. Masa musi mieć konsystencję mokrego pisaku. Tak przygotowane krakersy wykładamy na spód tortownicy dobrze ugniatając.
  • 2. 50g żelatyny
    · 2 szklanki gorącej wody
    ·
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  • 3. Masa makrelowa:
    · ser twarogowy zmielony- 450 g
    · wędzona makrela- tuszka
    · 8 suszonych pomidorów z oliwy
    · sól do smaku

    Całość miksujemy, pod koniec dodajemy połowę żelatyny. Jeśli nie przepadacie za rybami, proponuję zamiast makreli dodać więcej suszonych pomidorów i zrobić masę serowo-pomidorową. Również wychodzi pysznie.
    Masę wylewamy na krakersowy spód. Wstawiamy do lodówki. Kiedy dobrze zastygnie, wykładamy pokrojone w plasterki ogórki małosolne.
  • 4. Masa pietruszkowa:
    · ser twarogowy zmielony- 450 g
    · pęczek pietruszki
    · sól
    Całość miksujemy, pod koniec dodajemy resztę żelatyny.
    Wylewamy na masę makrelową ozdobioną ogórkami. Wstawiamy do lodówki. Dobrze schładzamy. Smacznego!

Porady

Ps. Sernik można przygotować w tradycyjnej tortownicy, można też zrobić mini serniczki. Wybierając drugi wariant, możemy pobawić się również formą. Aby uzyskać podobny efekt jak na zdjęciu, wystarczy wykorzystać małe naczynie obłożone po zewnętrznej stronie folią spożywczą (dzięki temu łatwiej odejdzie od masy). Ale od początku- kokilkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę krakersową. Małe naczynie obłożone folią ustawiamy na krakersach pośrodku kokilki. Wylewamy masę makrelowo-pomidorową i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa się zetnie, delikatnie wyciągamy naczynie. Wylewamy masę pietruszkową. Schładzamy. Za pomocą foli spożywczej wyciągamy zawartość kokilki. Gotowe!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować