Sernik wychodzi delikatny i kremowy. Smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno :) Idealnie nadaje się na przekąskę lub przystawkę na imprezę.
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki na sernik:
Składniki na spód:
80 mąki żytniej
40 g otrębów żytnich
80 g roztopionego masła
Sól
Składniki na masę serową:
700 g twarogu z wiaderka
2 jajka
160 g wędzonego łososia
80 g pomidorów suszonych z zalewy
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
Sól, pieprz
Składniki na sos tatarski:
2 surowe żółtka
1 czubata łyżka musztardy
300 ml oleju rzepakowego
20-40 g grzybów z zalewy albo podsmażonych pieczarek
20-40 g ogórków konserwowych
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego pieprzu
1 łyżka octu
cukier
Wytrawny sernik z łososiem i suszonymi pomidorami z sosem tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka , musztardę, ocet sól i pieprz utrzeć na jednolitą, kremową masę. Dodawać stopniowo, bardzo powoli, małym strumieniem olej rzepakowy. Ucierać tylko w jedną stronę!
Na koniec dodać pokrojone bardzo drobno grzyby i ogórki konserwowe.
Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Wstawić do lodówki.
2.Następnie zrobić sernik.
Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z otrębami i solą i wlać roztopione masło. Wymieszać, aż powstanie kruszonka. Równomiernie rozsypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Twaróg zmiksować z jajkami. Czosnek króciutko podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać łososia, podsmażony czosnek i pomidory. Zmiksować wszystko blenderem. Doprawić sporą ilością soli i pieprzem.
4.Masę serową wylać na spód.
Sernik piec 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach.
5.Podawać z sosem tatarskim na zimno lub na ciepło.
Komentarze