Z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odcinamy kapelusze z papryk, z papryki wydrązamy delikatnie gniazda nasiennie.Myjemy i osuszamy
2.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę obraną i pokrojoną w drobną kostkę, następnie marchewki i pietruszkę pokrojone w bardzo cieniutkie słupki. Smażymy ok 10 min.
3.Do warzyw dodajemy posiekaną papryczke chilli oraz mięso. Dusimy aż mięso będzie dobre. Przyprawiamy , dodajemy posiekaną natkę pietruszki i owsiankę. Podlewamy 1/2 szkl. wody. Dusimy 10 min. Studzimy.
4.Do papryk nakładamy farsz, przykrywamy kapeluszami. Wkładamy do parowaru, bądź na garnek z gotującą się wodą kładziemy sito na nim układamy papryki. Tak papryki dusimy ok 30 minut.
5.Sos:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę.
W rondlu rozgrzewamy łyżę oliwy z oliwek. Wrzucamy pomidory. Smażymy z 10 min dodając posiekany ząbek czosnku.
Podlewamy wodą dusimy 15min
6.Do pomidorów dodajemy przyprawy,mieszamy, w 1/3 szkl wody rozprowadzamy mąkę, i wlewamy do sosu. Gotujemy aż zgęstnieje. Możemy do sosu dodać świeżą natkę pietruszki
Komentarze