Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

4.78 (226 ocen)

Uwielbiam to ciasto, ładnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    2 śmietan - fiksy
    galaretka truskawkowa
    oraz:
    puszka brzoskwiń w syropie
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.78 (226 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy lekko sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blachy wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto studzimy, ściągamy folię.
  • 2. 1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i schładzamy około 10 minut w lodówce.
  • 3. Brzoskwinie osączamy z zalewy, każdą z brzoskwiń kroimy na mniejsze części i wykładamy na masę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2, 5 szklance wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.

Porady

Do ciasta warto dać wiejskie jajka aby uzyskać żółty kolor biszkopta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować