Ciasto z brzoskwiniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy lekko sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blachy wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto studzimy, ściągamy folię.
2.1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i schładzamy około 10 minut w lodówce.
3.Brzoskwinie osączamy z zalewy, każdą z brzoskwiń kroimy na mniejsze części i wykładamy na masę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2, 5 szklance wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.
Porady
Do ciasta warto dać wiejskie jajka aby uzyskać żółty kolor biszkopta.
Komentarze