Z dżemem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak by nie parzyło w palec :) dodajemy drożdże , łyżkę cukru oraz sól - mieszamy , posypujemy z wierzchu mąką , odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu ...
2.Gdy rozczyn będzie już gotowy dodajemy resztę składników tylko mąki nie dajemy odrazu całej .. zostawiając do podsypania podczas wałkowania , wyrobić jednolite ciasto i zostawić do wyrośnięcia ... gdy wyrośnie wyrobić jeszcze raz ciasto i znowu zostawić do wyrośnięcia :)
3.Wałkować i wycinać kwadraty ... nakładać dżem oraz budyń .. zwijać ...posmarować z wierzchu białkiem ... zostawić rogaliki do wyrośnięcia na 20 minut i piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni :)
Komentarze