Z DŻEMEM I BUDYNIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis na 64 sztuki

  • 60 min

Składniki:

  • 1 1/2 szklanka mleka
    1 kg mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki drożdży instant
    1 kostka masła - roztopionego
    4 żółtka
    szczypta soli

Z dżemem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogale 1. mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak by nie parzyło w palec :) dodajemy drożdże , łyżkę cukru oraz sól - mieszamy , posypujemy z wierzchu mąką , odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu ...
  • rogale 2. Gdy rozczyn będzie już gotowy dodajemy resztę składników tylko mąki nie dajemy odrazu całej .. zostawiając do podsypania podczas wałkowania , wyrobić jednolite ciasto i zostawić do wyrośnięcia ... gdy wyrośnie wyrobić jeszcze raz ciasto i znowu zostawić do wyrośnięcia :)
  • rogale 3. Wałkować i wycinać kwadraty ... nakładać dżem oraz budyń .. zwijać ...posmarować z wierzchu białkiem ... zostawić rogaliki do wyrośnięcia na 20 minut i piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni :)


    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy