Z kurczakiem i szparagami

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na co dzień gotuję dla męża. W weekendy zapraszam córki, zięciów i wnuki – Aleksandra i Zosię. Przygotowuję ich ulubione potrawy

Składniki:

  • ● pojedynczy filet z kurczaka
    ● drobiowa kostka rosołowa
    ● 20 dag szparagów
    ● 15 dag majonezu
    ● 2 pomidory
    ● kilka liści sałaty
    ● gałązka natki pietruszki
    ● szczypta soli
    ● szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Z kurczakiem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy. Zagotowujemy
    ok. 750 ml wody, wkruszamy
    kostkę rosołową. Wkładamy
    mięso. Gotujemy ok. 20 minut.
    Studzimy i kroimy w kostkę.
  • 2. Szparagi myjemy, białe cienko
    obieramy poniżej główek, odcinamy zdrewniałe końce.
    Zielonych nie obieramy. Wkładamy
    do wrzątku z dodatkiem soli
    i cukru. Gotujemy: zielone ok. 8,
    a białe ok. 12 minut. Wyjmujemy,
    odstawiamy do wystygnięcia.
    Następnie kroimy w kilkucentymetrowe
    kawałki.
  • 3. Pomidory sparzamy, obieramy,
    wydrążamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w kawałki.
    Sałatę i natkę pietruszki myjemy
    i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Listki natki obrywamy.
  • 4. Kurczaka, szparagi i pomidora
    mieszamy z majonezem. Doprawiamy
    do smaku solą. Sałatkę
    wykładamy na sałatę,
    dekorujemy natką.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Sałatkę warto wymieszać z 2-3 łyżkami posiekanej natki pietruszki lub koperku. ● Jeśli dodamy ugotowane krewetki, świetnie będzie się nadawała na wykwintne przyjęcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować