Bardzo lubię gotować i sama tworzyć nowe dania. Tę zapiekankę, jak to często z takimi potrawami bywa, skomponowałam z tego, co akurat miałam w lodówce. Okazała się bardzo sycąca.
1 godz. 10 min
Składniki:
● 40 dag kiszonej kapusty
● 2 woreczki ryżu
● 4 ziemniaki
● 3 cebule
● czerwona papryka
● 30 dag kiełbasy
● 3 jajka
● 3-4 łyżki śmietany
● 20 dag twarogu
● przyprawa do bigosu i potraw z kapusty
● sól
● pieprz czarny i ziołowy
● przyprawa uniwersalna
● olej do smażenia
Z kiszoną kapustą i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w lekko osolonej
wodzie, odcedzamy i studzimy.
Dodajemy śmietanę i jajka,
doprawiamy i mieszamy.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy,
kroimy w talarki i smażymy na
oleju. Cebule obieramy, kroimy
w krążki, szklimy. Paprykę myjemy,
usuwamy gniazdo nasienne,
miąższ kroimy w kostkę.
Kiełbasę też kroimy w kostkę
i smażymy. Kapustę odciskamy
i drobno siekamy, doprawiamy.
3.W naczyniu żaroodpornym
układamy kolejno warstwami połowę ziemniaków, ryżu, kapusty,
papryki, cebuli i całą kiełbasę.
Następnie wkładamy pozostały
ryż, kapustę, paprykę,
cebulę i ziemniaki. Twaróg kruszymy
i posypujemy zapiekankę.
Pieczemy pod przykryciem
ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 200 °C.
Komentarze