Bardzo lubię kucharzyć – to dla mnie najprzyjemniejsza forma relaksu. Gotuję dla 4-osobowej rodziny. Często podaję te kotlety. Są tak pyszne, że w mig znikają z talerzy.
60 min
Składniki:
● 1,5 kg ziemniaków
● 25 dag twarogu
● jajko
● żółtko
● średnia cebula
● 1/4 szkl. bułki tartej
● sól, pieprz
Oraz: jajko i bułka tarta do panierowania
● olej do smażenia
Z twarogu i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy
i gotujemy w osolonej wodzie.
Studzimy i z twarogiem przepuszczamy
przez maszynkę.
2.Cebulę obieramy, siekamy
i szklimy na rozgrzanym oleju.
Przekładamy do masy ziemniaczano-
twarogowej. Dodajemy jajko, żółtko, bułkę tartą, doprawiamy
solą i pieprzem. Wyrabiamy
na jednolitą masę.
3.Z masy formujemy podłużne
kotlety. Panierujemy w rozkłóconym
jajku i bułce tartej.
4.Kotlety smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron do zrumienienia.
Komentarze