Z twarogu i ziemniaków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Bardzo lubię kucharzyć – to dla mnie najprzyjemniejsza forma relaksu. Gotuję dla 4-osobowej rodziny. Często podaję te kotlety. Są tak pyszne, że w mig znikają z talerzy.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1,5 kg ziemniaków
    ● 25 dag twarogu
    ● jajko
    ● żółtko
    ● średnia cebula
    ● 1/4 szkl. bułki tartej
    ● sól, pieprz
    Oraz: jajko i bułka tarta do panierowania
    ● olej do smażenia

Z twarogu i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z twarogu i ziemniaków 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy w osolonej wodzie.
    Studzimy i z twarogiem przepuszczamy
    przez maszynkę.
  • Z twarogu i ziemniaków 2. Cebulę obieramy, siekamy
    i szklimy na rozgrzanym oleju.
    Przekładamy do masy ziemniaczano-
    twarogowej. Dodajemy jajko, żółtko, bułkę tartą, doprawiamy
    solą i pieprzem. Wyrabiamy
    na jednolitą masę.
  • Z twarogu i ziemniaków 3. Z masy formujemy podłużne
    kotlety. Panierujemy w rozkłóconym
    jajku i bułce tartej.
  • Z twarogu i ziemniaków 4. Kotlety smażymy na rozgrzanym
    oleju z obu stron do zrumienienia.

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy