Z wołowiną i ogórkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Sałatkę zwykle podaję z pieczywem. Jest oryginalna i sycąca.

  • 50 min

Składniki:

  • ● 30 dag chudej wołowiny pieczeniowej
    ● po 5 dag zwykłego i sklarowanego masła
    ● 30 dag marchewki
    ● 2 cebule
    ● 3-4 ogórki
    ● ocet winny
    ● przyprawy: łyżeczka ostrej mielonej papryki, sól, pieprz
    ● 5 łyżek oliwy
    ● kilka ząbków czosnku
    ● cytryna
    ● zielenina: koperek, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Z wołowiną i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy
    w poprzek włókien w długie,
    cienkie plastry. Smażymy z obu
    stron na sklarowanym maśle.
  • 2. Marchewki obieramy i myjemy.
    Ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Cebule obieramy
    i siekamy, podsmażamy
    z marchewką na 1/2 zwykłego
    masła. Ogórki myjemy (nie
    obieramy) i kroimy w cienkie
    plastry. Krótko podsmażamy
    na rozgrzanej reszcie masła.
  • 3. Warzywa i mięso przekładamy
    do salaterki i skrapiamy
    octem. Czosnek obieramy
    i siekamy. Mieszamy z papryką
    i dodajemy do sałatki.
  • 4. Sałatkę zalewamy gorącą
    oliwą i mieszamy. Wstawiamy
    na ok. 3 godziny do lodówki.
    Przed podaniem posypujemy
    posiekaną zieleniną i dekorujemy
    plastrami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować