Z wołowiną i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, kroimy
w poprzek włókien w długie,
cienkie plastry. Smażymy z obu
stron na sklarowanym maśle.
2.Marchewki obieramy i myjemy.
Ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebule obieramy
i siekamy, podsmażamy
z marchewką na 1/2 zwykłego
masła. Ogórki myjemy (nie
obieramy) i kroimy w cienkie
plastry. Krótko podsmażamy
na rozgrzanej reszcie masła.
3.Warzywa i mięso przekładamy
do salaterki i skrapiamy
octem. Czosnek obieramy
i siekamy. Mieszamy z papryką
i dodajemy do sałatki.
4.Sałatkę zalewamy gorącą
oliwą i mieszamy. Wstawiamy
na ok. 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem posypujemy
posiekaną zieleniną i dekorujemy
plastrami cytryny.
Komentarze