To mój smak dzieciństwa , wspaniały ,zdrowa i sycąca zupa
1 godz. 30 min
Składniki:
60 dag buraków
woda go ugotowania buraków
2 średnie cebule
1 włoszczyzna
1,5 litra wody
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2-3 liście laurowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 świeże kolorowe papryki
1 cebula szalotka
2/3 szklanki zielonego groszku
2-3 krojone w kostkę, ugotowane ziemniaki średniej wielkości
½ l gotowego barszczyku (tutaj Hortex) lub kiszonego kwasu buraczanego
180-200 g śmietany homogenizowanej 18%
sok z cytryny do smaku
3-4 łyżki oleju do smażenia
sól, cukier do smaku
koper do przybrania talerzy
Zabielany barszczyk ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z włoszczyzny ugotuj bulion, dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe
2. Buraki umyj i obierz, pokrój na połówki ugotuj wraz z cebulą do miękkości. Do gotowania buraków i cebuli użyj tyle wody, aby warzywa w garnku były przykryte.
3. W małym garnuszku ugotuj zielony groszek nie przykrywając naczynia (chodzi o zachowanie zielonego koloru groszku)
4. Szalotkę i papryki obierz, pokrój i zeszklij na oleju
5. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj, ostudź i pokrój w kostkę .
6. Odcedź wywar
7. Posiekaj drobno w kostkę marchew, pietruszkę i seler, dodaj pokrojone ziemniaki i ponownie połącz z ugotowanym wywarem.
8. Odcedź buraki. Wywar (ok1 ½ szklanki) zachowaj do barszczu
9. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach część dodaj do odcedzonego wywaru i rozmiksuj
10. Do wywaru z buraków dodaj pozostałe starte buraki gotowy barszczyk oraz koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj.
11. Dodaj do smaku sok z wyciśniętej cytryny.
12. Tuż przed podaniem połącz obydwa wywary z warzywami, dodaj śmietanę i lekko zagotuj.
13. Dodaj zielony groszek oraz usmażone papryki .
14. Na talerzu barszczyk udekoruj świeżym koprem
Komentarze