2,5 l wody
600 g serc z indyka
5 marchewek
1 pietruszka ( korzeń )
1/2 małego selera ( korzeń )
500 g ziemniaków ( po obraniu )
10 cm pora
1/2 pęczka natki pietruszki
250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak
2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
kucharek w płynie do smaku
1/2 szk śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej typ 500
Zabielany krupinik na pęczaku z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serca umyć i pokroić na ćwiartki a potem włożyć do garnka, wlać wody tyle aby zakryła serca i zagotować. Grzyby namoczyć. Serca odcedzić i przelać zimna wodą. Do garnka wlać 2,5 l wody i włożyć serca i gotować na małym ogniu około 10 minut. Pęczak przepłukać zimną wodą kilka razy i dodać do wywaru z sercami. Grzyby odcisnąć z wody i wrzucić do zupy. Dodać liście laurowe i ziele i gotować 10 minut. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić : marchew w plastry a seler i pietruszkę w kostkę i wrzucić do garnka.
2. Dodać posiekanego pora i natkę pietruszki oraz sól, pieprz i kucharka i gotować prawie do miękkości. Następnie obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, umyć i wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Śmietanę rozrobić z mąką i zabielić nią zupę po czym zagotować. W razie konieczności zupę jeszcze doprawić.
Komentarze