Zabielany krupinik na pęczaku z grzybami

0 (0 ocen)

syta i smaczna zupa

Składniki:


  • 2,5 l wody
    600 g serc z indyka
    5 marchewek
    1 pietruszka ( korzeń )
    1/2 małego selera ( korzeń )
    500 g ziemniaków ( po obraniu )
    10 cm pora
    1/2 pęczka natki pietruszki
    250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak
    2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    pieprz kolorowy do smaku
    sól do smaku
    kucharek w płynie do smaku
    1/2 szk śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej typ 500
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zabielany krupinik na pęczaku z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca umyć i pokroić na ćwiartki a potem włożyć do garnka, wlać wody tyle aby zakryła serca i zagotować. Grzyby namoczyć. Serca odcedzić i przelać zimna wodą. Do garnka wlać 2,5 l wody i włożyć serca i gotować na małym ogniu około 10 minut. Pęczak przepłukać zimną wodą kilka razy i dodać do wywaru z sercami. Grzyby odcisnąć z wody i wrzucić do zupy. Dodać liście laurowe i ziele i gotować 10 minut. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić : marchew w plastry a seler i pietruszkę w kostkę i wrzucić do garnka.
  • 2. Dodać posiekanego pora i natkę pietruszki oraz sól, pieprz i kucharka i gotować prawie do miękkości. Następnie obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, umyć i wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Śmietanę rozrobić z mąką i zabielić nią zupę po czym zagotować. W razie konieczności zupę jeszcze doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować