Zakwas buraczany do świątecznego barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe buraki czerwone dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki; wkładamy do czystego słoika, co jakiś czas przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Na koniec, po zalaniu wodą dodajemy 1 kromkę chleba razowego na zakwasie - ja owijam w nową gazę wtedy mam pewność, że chleb się nie rozpuści.
Tak przygotowany słój przykrywamy gazą lub folią , odkładamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
2.Po kilku dniach wyjmujemy chleb z zakwasu a gdy zobaczymy, że na wierzchu jest piana to należy ją najpierw usunąć, a następnie klarowny, rubinowoczerwony, pachnący czosnkiem i ziołami kwas buraczany zlać do zakręcanych butelek. Można go przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Komentarze